Posted on

یکی از معروف ترین خمیرهای شیرینی پزی، خمیر هزارلا است که به اسامی دیگه هم خونده می شن. نام هایی هم چون خمیر هزار برگ، خمیر ورقه ای و خمیر پای فرانسوی. این خمیر از قرار دادن کره در داخل اون و تا کردن خمیر جفت و جور می شه. خمیری مخصوص درست کردن پای. خمیر هزارلا در آشپزی فرانسوی یکی از خمیرهای پرعطر و خوش طعم به حساب میاد و در دستور پخت بیشتر شیرینی ها به کار می رود. خوراکی هایی مثل این خمیر از زمان های باستان و در سرزمین هایی مانند مصر و روم وجود داشته ان اما نوع امروزی این خمیر ریشه ای فرانسوی داره. خمیر هزارلای امروزی با نوع باستانی و قدیمی اون تا حدی فرق داره. بین قرون یازدهم تا شانزدهم قبل از میلاد خمیری وجود داشته که پس از پخت به شکل لایه لایه نازک درمی اومده و به عنوان شیرینی یا غذا مورد استفاده قرار می گرفته. به طور مثال یکی از غذاهای پرطرفدار در روم باستان، پاته بود و خمیری که در اون به کار می رفت شباهت زیادی به خمیر هزارلا داشت. باید به این نکته اشاره کنیم که از دید تخصصی واژه خمیر لایه ای از سده شانزدهم میلادی به کار رفت.

آردی که در خمیر هزارلا استفاده می شه، ترکیبی از آرد شیرینی و آرد نون (بدون سبوس) است و هر چی اندازه آرد نون به کار رفته بیشتر باشه، پایی که از خمیر به دست میاد، خوش طعم تر می شه. از دید طعم، در میان شکل های جور واجور مواد چرب، بهترین گزینه واسه این خمیر، کره س. اگه قصد کردین این خمیر رو در خونه جفت و جور کنین، به این نکته حواستون باشه که از نکته های مهم در بین جفت و جور اون، نرم نشدن کره س. از طرفی به دلیل اینکه فریز کردن خمیر، پهن کردن اون رو سخت می کنه، واسه حفظ سرما، خمیر رو چند دفعه در یخچال گذاشته و بیرون می بیارن و همین مسئله باعث طولانی شدن زمان جفت و جور اون می شه، اما خمیر آماده شده رو می توان در فریزر نگهداری کرد. این خمیر به قدر کافی خوشمزه س و می توان اون رو پس از پخت به تنهایی صرف کرد. هم اینکه به اون شکل های جور واجور مواد غذایی شیرین یا شور اضافه شده و به حالت ترکیبی هم خورده می شه.

گذشته خمیر هزارلا

کلود لورین نقاش مشهور فرانسوی که در قرن هفدهم میلادی زندگی می کرده، به خاطر فقر خونواده ی خود مجبور می شه وارد کار شیرینی پزی شده و از این روش گذران زندگی کنه. یه روز اون تصمیم می گیرد خمیر کره ای درست کنه اما فراموش می کنه داخل اون کره بریزه. پس تنها راه حلی که به ذهنش خطور می کنه، این بوده که کره رو لای خمیر بذاره و بعد واسه اینکه کره با خمیر مخلوط شه، چندین بار خمیر رو باز کرده و تا کنه. نتیجه خمیری می شه که بعد از پخت باز شدن زیادی داشته و به حالت چند لایه دراومده. نون تولید شده مورد اقبال قرار می گیرد. می می گن از این منبع درآمد بوده که لورین سرمایه کافی واسه سفر به فلورانس و پیگیری کار موردعلاقه اش یعنی نقاشی رو پیدا می کنه.

خمیر هزارلا

اما واسه راه پیدایش خمیر هزارلا، داستان دیگری هم هست. در این داستان سرآشپزی به نام “فوئیت” اولین دفعه این خمیر رو درست کرده.

خمیر هزارلا در جهان

در فرانسه به شیرینی ناپلئونی، شیرینی میل فوی یا کیک هزارلایه می می گن. این خمیر رو در کشورای انگلیسی زبون، خمیر پف دار می نامند.

در نوع اسپانیولی خمیر ورقه ای، روغن به حالت یه لایه روی خمیرآب قرار می گیرد. این خمیر در مجارستان و در یه جور شیرینی و غذای سنتی که امروزه بنام اشترودل نامیده می شه، به کار می رود.

امروزه در یونان، ترکیه و کشورای عربی هم یه جور خمیر به نام خمیر فیلو هست که در اون روی خمیری که بسیار نازک شده لایه ای از روغن مالیده می شه. این خمیر چند لایه داره و بعد از پخت باقلوا نامیده می شه. پس باقلوا از اشکال ابتدایی خمیر هزارلا به حساب میاد.

خمیر هزارلا در ایران

در ایران بعضی قنادها به این خمیر، خمیر میل فوی هم می می گن. میل فوی در زبون فرانسوی همون معنی هزار برگ رو می دهد و نام یه جور از شیرینی هم هست.

این خمیر واسه پخت شیرینی های ورقه ای، پیراشکی، اشترودل، پای سیب، نون خامه ای، شیرینی های کرم دار، کیک های میوه ای و نون های مغز دار و مربایی و چیزای دیگه ای به جز اینا مناسبه. پس بعید نیس که در اجناس خیلی از قنادی ها این خمیر رو ببینین.

خمیر هزارلا در ایران خمیر هزارلا در ایران

برند نانالی هم در خیلی از اجناس خود از خمیر هزارلا به عنوان خمیری همه فن حریف و خوشمزه و خوش پخت استفاده می کنه. نانالی برندیه که اجناس خود رو در سوپرمارکت های معتبر، فروشگاه های زنجیره ای و قنادی ناتلی عرضه می کنه. کالاهایی که با فناوری روز دنیا، مواد اولیه ی تازه و

بهداشتی، بسته بندی مناسب و جمع وجور و حفظ نکات سلامت تولید می شن.

برند نانالی اجناس زیادی داره که در میان اون ها شیرینی میلفو، شیرینی لایه ای بادامی و شیرینی دانمارکی به کمک خمیر هزارلا آماده و پخته می شن. این شیرینی ها بسیار مناسب صبحونه ای با خونواده، عصرانه ای با دوستان، یه میان وعده ی ساده یا پذیرایی از مهمانان هستن.

روش درست کردن کیک وارونه کرنبری

روش درست کردن کیک کلم عربی